Avalik kiri A. Le Coq’ile nende kalja säilitusainete kohta

A. Le Coq traditsiooniliselt kääritatud kali on vaieldamatult hetkel turul olevatest kaljadest parim nii maitse kui ka pakendi (0,5 l klaaspudeli versioon) poolest. A. Le Coq on teinud tänuväärset tööd taaselustamaks kaljajoomise tavasi ning viimaks taas au sisse ka lahtise kalja müümist.

A. Le Coq kirjutab ja rõhutab oma kodulehel (viide: http://www.alecoq.ee/drinks/kali) ning uudistes (viide: http://www.alecoq.ee/est/life/uudised/?newsID=2481) nimetatud kalja ehedusele ning traditsioonilisusele, ehtsa kääritusprotsessi käigus tekkivale madalale alkoholisisaldusele ning vähenenud suhkrusisaldusele, viidates seeläbi väiksemale kalorsusele ja kaudselt ka tervislikkusele. “Kali nagu vanasti” ei ole aga siiski pudelisse villitud ilma säilitusaineteta. A. Le Coq kali sisaldab säilitusainet E211 (naatriumbensoaat), mille kasutusala kohta loeme – salatikastmed, maitsestatud kastmed, taimetoidu poolfabrikaadid, marmelaadid, dzhemmid, karastusjoogid, kalast valmistatud külmutatud tooted (viide: http://www.toidutare.ee/termin.php?id=1570). Nimetatud säilitusainet kasutatakse üsna tavaliselt erinevates gaseeritud jookides, näiteks ka Pepsis ja Fantas.

Millele sooviks aga tähelepanu juhtida, on erinevates teadusringkondades viimastel aastatel läbi viidud uuringud ning katsed, mille tulemused lasevad uskuda, et naatriumbensoaat on kahjulik ning suisa ohtlik ja seda just lastele, kahjustades DNA elutähtsaid osi ning halvates rakkude talitlust. Laborikatsed on näidanud, et DNA kahjustumise tagajärjel võivad tekkida Parkinsoni tõbi ja maksatsirroos (mida senimaani on peetud vaid täiskasvanud alkohoolikute haiguseks). Suurbritannia Sheffieldi ülikooli molekulaarbioloogi ekspert Peter Piper (viide: http://www.sheffield.ac.uk/mbb/staff/piper) avaldas selleteemalise uurimuse juba aastal 1999 ning tutvustas uuesti oma teadustöö tulemusi aastal 2007, väites, et E211 kahjustab otseselt elutähtsaid DNA osasi (viide: http://www.dailymail.co.uk/health/article-458011/Chemical-soft-drinks-wreck-childs-DNA.html) ning on seotud ka loomuliku rakkude vananemisprotsessi häiretega (viide: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC338074/)

Naatriumbensoaadi segunemisel C-vitamiiniga, mida leidub suurel määral näiteks viinamarjades, maasikates, peakapsas ning paprikas, tekib üliohtlik benseen, mis on laboritingimustes tõestatult tunnistatud kantserogeeniks – vähki tekitavaks aineks (viide: http://en.wikipedia.org/wiki/Benzene_in_soft_drinks#Formation_in_soft_drinks)

Astmaatikutest 12% reageerib naatriumbensoaadile sümptomite ägenemisega. 2,4% allergikutest reageerib naatriumbensoaadile sümptomite ägenemisega.

Samuti kahtlustatakse E211 koosmõjust erinevate toiduvärvidega tekitavat hüperaktiivsust (viide: http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_benzoate#Safety_and_health)

Minu küsimus olekski – kas ja millisena näeb A. Le Coq võimalust muuta villitava kalja koostisosi nii, et säilitusainena ei peaks enam kasutama E211 naatriumbensoaati? Kas A. Le Coq on olnud varasemalt teadlik võimalusest, et nende karastusjookides sisalduv säilitusaine põhjustab eelpool loetletud probleeme ja neist lähtuvalt ka tõsiseid haiguseid? Kas A. Le Coq jätkab naatriumbensoaati sisaldava kalja müüki, tuues vabanduseks erinevate tervishoiuorganisatsioonide poolsed raportid E211 mittekahjulikkuse kohta (ametlikult kasutatavad uuringutulemused on üle 50 aasta vanad ning ei vasta enam tänapäeva uuringute nõuetele.)?

Käesolev avalik kiri saab avaldatud ka blogis Vaatenuk (https://vaatenurk.wordpress.com) ning sellele kirjale viitan ka A. Le Coqi Facebooki fännilehel – http://www.facebook.com/pages/A-Le-Coq/151329181623

Kiri sai lähetatud all loetletud isikutele:

Tarmo Noop – juhataja
info@alecoq.ee

Rein Sööt – tootmisdirektor
rein.soot@alecoq.ee

Rando Mõrd – müügidirektor
rando.mord@alecoq.ee

Katrin Vernik – turundusjuht
katrin.vernik@alecoq.ee

Kristi Männik – tootejuht
kristi.mannik@alecoq.ee

8 thoughts on “Avalik kiri A. Le Coq’ile nende kalja säilitusainete kohta

  1. Ma olen kuulnud, et selle mürgi on tartlased palunud lisada ainult plastpudelis Leedu kalja, mitte aga siin loos kirjeldatud klaaspudelis Valgevene kalja. Või on see kõlakas? Mine või poodi kontrollima.

    • Käisin kontrollimas ja tõesti – klaaspudelil ei ole säilitusaineid märgitud. Hakka või uskuma, et ongi ilma säilitusaineteta.

  2. Hea postitus. Viited oleks võinud olla natuke väiksemalt. Näiteks ei pea sa linki kopeerima vaid vaid võid panna tsiteeritava lause/lõigu lõppu [1] ning sda linkida. Vaata netis küllalt neid standardeid. Blogis ei pea sa nii jälgima , võid natuke üle ka lasta, aga mitte nii, et lugejal ebamugav oleks.

    Ma isiklikult ei saa aru sinu murest selle kalja pärast. Tegu ei ole mingisuguse elutähtsa komponendiga. Kui veetööstus hakkaks mingisugust ainet juurde lisama, et vesi “parem” oleks, siis mõistaksin rohkem. See puudutab otseselt paljude inimeste elutegevust. Kalja ei pea ju lihtsalt ostma. Kui kalja müük väheneb, on LeCoqil kaks võimalust, Kas teha midagi ümber või võtta käibelt. teist ma ei usus, sest arvatavasti ei taha need kapitalistid seda turuosa konkurentidele loovutada. Seega teevad ümber. Lahendus on mitte osta kalja ja oodata muutusi. Las tulevad ise küsima inimeste käest, mis viga on, mitte meie ei pea minema neile ütlema. Soovitan kulutada oma energia asjadele, mis ka tegelikult on olulised.

    Päikest

    Kaido

    • Kaido, asi on põhimõttes. Mulle kali meeldib ning joon seda meeleldi. Sooviksin, et joodav jook oleks võimalikult puhas ja kvaliteetne ning ei sisaldaks aineid, mille väärtus kalja kui sellise silmis oleks null, ent ometi rikub tervist.

      A. Le Coq’il on hetkel ainult üks võimalus – vastata minu avalikule kirjale. Olenevalt vastusest saab siis seda asja edasi vaadata. A. Le Coq’ile vaevusin kirjutama vaid seetõttu, et nende toode ka reaalselt mulle meeldib ning sooviksin, et see oleks ilma kahjulike E-aineteta.

  3. Vahemärkuseks ja mõtteaineks – healt tuttavalt Liviko töötajalt tilkus läbi info nende tootmispoliitika kohalt – nimelt kui Lätis on mõned E ained keelatud, siis neid lihtsalt sildile ei kirjutata. See aga ei tähenda, et neid seal pole, sest kogu vedelik jookseb ikka samast kraanist. Laboritestid on kallid ja keegi ei viitsi nendega tegeleda, et kas tegelik toode ka sildil kirjeldatule vastab. Millised on meil tõendid tagatised, et A LeCoq ei kasuta sarnast ülbet ükskõiksust ?

  4. Hiljuti tuli müüki ju Saku traditsiooniliselt kääritatud kali ka. Sellel minu arust maitse veel parem, kui A Le Coq-i omal ja pudelil kirjas, et ei sisalda säilitusaineid. (Just praegu vaatasin järgi)

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s